VÄLJ DITT DRIVHUS

Gå till Drivhuset Norden
NOVIA
SV

Novia öppnar Finlands första Drivhus

Föreningen Drivhuset i Finland startar i Åbo och Raseborg, och kommer med tiden att omfatta även campus i Vasa och Jakobstad.


”Vi lärde känna Drivhuset för tre år sedan och fattade tycke för de processer och arbetssätt det representerade. Vi har strävat efter ett ökat samarbete redan några år och nu är vi här: fullvärdig medlem och det första Drivhuset i Finland startas nu av Yrkeshögskolan Novia, säger Camilla Ekman, lektor i företagsekonomi vid Novia i Åbo.

Föreningen Drivhuset hjälper nya entreprenörer att starta och driva företag, eller på andra sätt förverkliga sina idéer. Det är en universitets- och högskolenära verksamhet, och en mötesplats för den som vill utveckla affärsidéer och entreprenöriellt driv.


”Genom våra insatser vill vi få fler att våga ta steget till att starta och driva eget. Fokus ligger på dig som entreprenör, inte på idén,” säger Anna-Carin Sandberg Jödahl, VD på Drivhuset Norden.

På Drivhuset har man under en tid sett en ökad nordisk efterfrågan gällande den metod och det stöd Drivhuset kan ge studenter för att stärka deras entreprenöriella förmågor.

”Generellt är Sverige ett föregångsland gällande entreprenöriella stödssystem. Det gläder oss mycket att få dela vår kunskap och mångåriga erfarenhet med våra nordiska grannar, med målet ökad entreprenöriell drivkraft för fler studenter över hela Norden. Den senaste tiden har vi fått intresseförfrågningar från ytterligare nordiska grannar och det är med stolta och förväntansfulla steg vi nu tar steget in i Finland,” säger Sandberg Jödahl.

Drivhuset finns idag på 13 lärosäten i Sverige, från Malmö i syd till Umeå i norr, och även i Norge. Varje år startas omkring 900 företag genom Drivhusets verksamhet, och utöver det här har även ett större antal människor fått en ökad entreprenöriell förmåga genom Drivhusets verksamhet.

”Våra studerande inom företagsekonomi har redan i åtta år studerat enligt teaminlärning. Det betyder att de grundar företag redan under första året. Nu får vi ytterligare verktyg och kunskap om affärsutveckling och kan bli ännu bättre på att hjälpa studerande, både i teamen och enskilt, att hitta det rätta erbjudandet till kunden, säger Ekman.

Framgångsfaktorn är en verklighetsanpassad process, där man som entreprenör löpande testar sin tanke mot sin målgrupp. På så sätt kan startsträckan kortas och företaget utvecklas i samklang med marknaden. Genom sakkunnig kompetens och praktiskt arbete uppnår Drivhuset konkreta resultat i form av livskraftiga företag som är redo för framtiden.

Vad är Drivhuset?
• Drivhuset är en plattform för dig som vill utveckla entreprenöriellt driv. All vägledning är kostnadsfri.
• Genom personlig evolution och affärsutveckling vill vi få fler att skapa nytt av sina idéer.
• Drivhuset arbetar högskolenära över hela landet. Resultatet är livskraftiga företag som är redo för framtiden.
• Drivhuset startades 1993 av Christer Westlund och Fredrik Langborg, två studenter vid Karlstads universitet. Nästa Drivhus startade i Växjö 1995.
• Drivhuset Norden är en ekonomisk förening med fjorton medlemmar.

Texten är publicerad här: https://novia.fi/forskning/fui-nyheter/yrkeshogskolan-novia-oppnar-finlands-forsta-drivhus-kontor

Relaterade historier

Se alla historier

Studerande-entreprenörskap på Yrkeshögskolan Novia

Det nationella projektet Yrittäjyys ja yrittäjämäinen toiminta (OPI TOI) har skapat ett...

Läs mer

Studerande går entreprenörskurs – enligt svenskt koncept

Företagsekonomiutbildningen i Åbo vill stärka företagandet inom högskolan och kommer därför att ordna...

Läs mer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!